czwartek, 5 stycznia 2017

Gwatemali Kawa plasuje Up wśród wielkich kaw świata

Kawa z Gwatemali plasuje w górę wśród wielkich kaw świata


pierwszej trójce producentów kawy na świecie jest Brazylia, Wietnam i Kolumbia. Ale jeśli chodzi o produkcję wysokiej jakości kawy, Kolumbia krasnoludki swoich bliskich konkurentów. A z jakiego kraju pochodzi następna po Kolumbii w produkcji kawy wysokiej jakości? Tradycyjna kawa Brazylia potęgą? Nie jest Gwatemala, mały kraj Ameryki Środkowej, który właśnie został odbudowy po zniszczeniach 36-letniej wojny domowej.

Nie jest to jednak nic dziwnego, że Gwatemali daje takiej jakości kawy. Gwatemalczycy poznali kawę wieków. Pierwszy zakład został przywieziony do Gwatemali przez księży jezuitów w 1750 roku, którzy uważali, że byłoby to zrobić wielkie drzewo ozdobne. Uprawa kawy Powszechne pójdzie pół wieku później.

Dzisiaj, koneserzy uważają Gwatemali kawę jako jeden z najlepszych na świecie. Jako świadectwo jego wielkości, Gwatemala jest regularnym uczestnikiem Cup of Excellence (COE), najbardziej premierowej edycji konkursu kawy w świecie, który jest organizowany w celu ustalenia najlepszą kawę w każdej zarejestrowanej kraju produkujących kawę. Wystarczy pomyśleć o COE jak kawa w Super Bowl. Najlepsze i najdroższe kawy w Gwatemali, które zostało sprzedane na aukcji przez COE pochodzi Huehuetenango, jednej z głównych rozwijających się regionów w centralnej narodu amerykańskiego. Jego cena? Dobrze, że został kupiony za koklusz US $ 80,20 za funt.

I to jest zasłużony cena. Do Gwatemali kawy rzeczywiście oferuje niezapomniane doświadczenie dla każdego. Zadać entuzjastów kawy, który posiada szeroką wiedzę na temat różnych marek i to prawdopodobnie usłyszeć od nich, że kawa z Gwatemali jest wliczone w ich top 5 najlepszych list kawy.

Jak Gwatemali kawy nabyć swój niepowtarzalny i bogaty smak? Oczywiście, jednym wielkim czynnikiem jest klimat. Gwatemali pogoda, zbyt mokre i nie jest zbyt wilgotny, jest idealny do uprawy. Kawa roślin w obszarze suchych i dostaniesz fasolę, które są zbyt kwaśne. Pielęgnować je w miejscu, gdzie opadów jest stała, a dostaniesz kawę, która smakuje nudna. Gwatemali łagodny klimat jest po prostu kawowca chce.

Amiable sam klimat nie miałoby dobrą kawę. Podłoże musi być także w optymalnym stanie. Kawa chce gleby to nie wszystko, bogate w substancje odżywcze i minerały, ale również łagodne poziom pH. I to jest dokładnie to, co oferuje Gwatemali gleby. Ponieważ znajduje się w regionie, w którym aktywność wulkaniczna jest dość wysokie, gleba w Gwatemali jest głównie pochodzenia wulkanicznego. Co sprawia, że ​​wulkaniczny dobrą glebę dla kawy jest fakt, że zawiera duże ilości minerałów i nie jest kwaśny charakter.

Ale głównym czynnikiem, który odpowiada za dobroć Gwatemali kawy jest sposób, w jaki jest uprawiany. Prawie wszystkie drzewa w Gwatemali są odcień wzrosła. Rolnicy nie narażać drzewa kawowe na słońce. Raczej pielęgnować je pośród cieniu większych drzew, takich jak macadamia. Powoduje to, że ziarna opracowanie wolniej. Jak to zrobić kawy smakuje wyśmienicie? Dobrze, gdy fasola dojrzewa powoli staje się trudniejsze i rozwijać bogatsze smaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz