wtorek, 20 grudnia 2016

kawy kuby

Choć pierwszy kawowiec na Kubie został zasadzony już w 1748 roku, to dopiero pół wieku później kawę zaczęto uprawiać na szerszą skalę. Dokonali tego francuscy kolonialiści z Haiti, uciekający przed krwawą rewoltą rozpętaną przez niewolników. Wraz z francuską kulturą i napoleońskimi aspiracjami, koloniści przywieźli ze sobą wiedzę o zakładaniu plantacji. Dzięki żyznej kubańskiej glebie, wyspa już w kilkadziesiąt lat później stała się 'rekinem' kawowej gospodarki, 'wygryzając' z rynku zdewastowane i pogrążone w kryzysie Haiti. Obecnie uprawa Arabiki i Robusty odbywa się tradycyjnymi metodami, które nie uległy zmianie od ponad 250 lat. Może właśnie dlatego kawa pochodząca z Kuby ma tak doskonały smak i aromat, który świetnie koresponduje
z kubańskim cygarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz