Od
2001 roku zakładanie plantacji w Gwatemali jest ryzykownym
przedsięwzięciem. Gwałtowny wzrost produkcji kawy w Brazylii i
Wietnamie doprowadził do bankructwa wiele małych gospodarstw i
spowodował załamanie rynku Ameryki Środkowej. Straty wynikające z
tego stanu rzeczy są duże, zwłaszcza że właśnie z Gwatemali
pochodzą jedne z najciekawszych rodzajów kawy. Niezwykle
zróżnicowany klimat panujący w tym niewielkim kraju pozwolił na
otrzymanie aż siedmiu odmian 'czarnego złota'. Najbardziej ceni się
kawę pochodzącą z regionu Antigua, położonego w dolinie między
trzema wulkanami.
W Gwatemali uprawia się także inne rodzaje wysokiej jakościowo kawy, m.in. Fraijanes, Coban, Atitlan i Oriente. Odznaczają się one pełnymi i bogatymi aromatami, nieporównywalnymi z aromatami innych kaw.
W Gwatemali uprawia się także inne rodzaje wysokiej jakościowo kawy, m.in. Fraijanes, Coban, Atitlan i Oriente. Odznaczają się one pełnymi i bogatymi aromatami, nieporównywalnymi z aromatami innych kaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz