czwartek, 8 grudnia 2016

kawy gwatemalii

Od 2001 roku zakładanie plantacji w Gwatemali jest ryzykownym przedsięwzięciem. Gwałtowny wzrost produkcji kawy w Brazylii i Wietnamie doprowadził do bankructwa wiele małych gospodarstw i spowodował załamanie rynku Ameryki Środkowej. Straty wynikające z tego stanu rzeczy są duże, zwłaszcza że właśnie z Gwatemali pochodzą jedne z najciekawszych rodzajów kawy. Niezwykle zróżnicowany klimat panujący w tym niewielkim kraju pozwolił na otrzymanie aż siedmiu odmian 'czarnego złota'. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z regionu Antigua, położonego w dolinie między trzema wulkanami.
W Gwatemali uprawia się także inne rodzaje wysokiej jakościowo kawy, m.in. Fraijanes, Coban, Atitlan i Oriente. Odznaczają się one pełnymi i bogatymi aromatami, nieporównywalnymi z aromatami innych kaw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz