poniedziałek, 16 stycznia 2017

zielona herbata a wolne rodniki

zielona herbata a wolne rodniki


często  można przeczytać coś o zielonej herbacie , i  szybko napotyka się na  terminy "wolne rodniki" i "przeciwutleniacz", ale co te terminy mogą oznaczać?

Wiesz już tlenu do życia. Jednym z powodów jest to, że tlen reaguje z żywności do wytwarzania energii, a dokładniej energii metabolicznej. Jak dobrze działa proces ten pomaga określić swój metabolizm. Ta reakcja z tlenem jest nazywany utleniania. Jednym z rezultatów tego utleniania jest tworzenie wolnych rodników.

Wolne rodniki są to atomy lub grupy atomów (cząsteczek) z nieparzystej liczby (niesparowanych elektronów). Ze względu na niesparowanych elektronów, wolne rodniki są bardzo reaktywne i ukradnie elektron z innymi atomami powodując dalsze utlenianie. Podczas ważnych cząsteczek w organizmie, takich jak te, które tworzą ściany tętnicy, stają się utlenia stają się niestabilne i łatwo pęknąć. Wolne rodniki reagują również z ważnych składników komórkowych, takich jak DNA lub z błoną komórkową. Gdy DNA jest uszkodzona komórka może mutować. Uważa się, że jest to główną przyczyną chorób, takich jak rak. Wolne rodniki są również niezbędne do życia. zdolność organizmu do włączyć powietrza i energii chemicznej w żywności zależy od reakcji łańcucha wolnych rodników. Wolne rodniki są również kluczowym elementem układu odpornościowego. Niebezpieczeństwo polega przede wszystkim gdy jest więcej wolnych rodników niż organizm może obsłużyć. Aby zapobiec wolnych rodników organizm posiada system obrony przeciwutleniaczy.

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które mogą bezpiecznie wchodzić w interakcje z wolnymi rodnikami i zatrzymać reakcję łańcuchową przed życiowych cząsteczki są uszkodzone. Przeciwutleniacze łatwo reagują z wolnymi rodnikami (część utleniacza anty-utleniacz) i zapobiec ich uszkodzeniu innych komórek. Niektóre popularne znane przeciwutleniacze są witamina C, witamina E i beta-karoten. Galusan epigalokatechiny (EGCG), przeciwutleniacz w zielonej herbacie, może być nawet 100 razy bardziej skuteczne niż witamina C i 25 razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie komórek i DNA przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodników.

Więc co to ma wspólnego z utratą tkanki tłuszczowej? Zielona herbata jest źródło silnych przeciwutleniaczy znane jako flawonoidy. Flawonoidy, wraz z kofeiny w zielonej herbacie, pomagają metabolizuje zapasów tłuszczu w organizmie. Badania kliniczne prowadzone przez University of Geneva, wskazują, że zielona herbata może również zwiększyć tempo metabolizmu i przyspieszenie utleniania tłuszczów.

Wolne rodniki są normalną częścią życia i nie powinny być postrzegane jako coś zniszczyć całkowicie. Przeciwutleniacze, pomocy regulowania ilości wolnych rodników na organizm i sterowania mogą powodować uszkodzenia. Zielona herbata nie powinno być uważane za cud produkt utrata tłuszczu. Istnieją mocne dowody na to, że oprócz swoich zalet antyoksydacyjnych może również przyczynić się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, ale to tylko jeden element układanki. Zdrowy styl życia zawiera zdrowej diety i regularne ćwiczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz