Właściwości kawy: chroni przed nowotworami
Silne antyoksydanty zawarte w ziarnach kawy nie tylko neutralizują groźne wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne. Naukowcy uważają, że dzięki tym właściwościom antyoksydanty mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach i tym samym chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Niedawno dowiedziono, że poziom tych cennych przeciwutleniaczy w kawie znacznie wzrasta podczas procesu palenia jej ziaren.
Właściwości kawy: ułatwia walkę z cellulitem
Kofeina w kosmetykach do ciała hamuje proces lipogenezy, czyli powstawania nowych komórek tłuszczowych, i jednocześnie pobudza proces lipolizy – rozpadu trójglicerydów w tkance. Przyśpieszając spalanie tłuszczów, znacznie zmniejsza widoczność cellulitu – przy systematycznym stosowaniu kosmetyków z kofeiną skóra staje się gładsza, jędrniejsza, bardziej napięta.
Właściwości kawy: zmniejsza ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona
Ośrodki naukowe w wielu państwach świata prowadzą intensywne badania nad wpływem kofeiny oraz antyoksydantów zawartych w kawie na komórki centralnego układu nerwowego. Najnowsze doświadczenia prowadzone na dużej grupie osób pokazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz