czwartek, 16 marca 2017

korzystanie z czajników Moka

korzystanie z czajników Moka


Twórcy Stovetop espresso, znane także jako doniczki Moka, są chyba jednym z najmniej popularnych stylów z ekspresem do kawy. Może to wynikać z faktu, że wymagają one trochę umiejętności do parzenia kawy smaczne. Wystarczy wykonać te sześć prostych zasad, a oni dostarczyć gładkiej wyjątkowej kawy.

1. Nie przepełniać zbiornika wodnego. Dolna komora ekspres do kawy stovetop trzyma wodę, która ostatecznie zostaje ogrzane i zmuszony do góry przez fusy. Jest zawór spustowy w pobliżu górnej części zbiornika wody, aby umożliwić ujście pary wodnej, ponieważ woda zaczyna wrzeć. Napełnić zbiornik wody tuż pod zawór spustowy pary wodnej. Jeśli zawór jest objęty, ciśnienie będzie nadal budować aż eksploduje pot Moka! Jest to prosta wskazówka, że ​​będzie zapobiegać nie tylko gorzką kawę, ale także zaoszczędzić od ogromnego bałaganu!

2. Używaj tylko odpowiednią ilość prawidłowo zmielonej kawy. Jeśli szlifowania własnych ziaren kawy, wybrać szlifować, która jest bogatsza od maszyny kapaniem kawy, ale nieco bardziej gruba niż mielenia kawy. Gdy masz kawę mieloną, napełnić kosz kawy nieco ponad dwie trzecie. Wiele Instrukcje mówią, aby wypełnić go do góry i poziomu go, ale z mojego doświadczenia wynika, napełniając kosz kawy aż sprawia parzonej kawy smak gorzki. Nieco poniżej napełniania kosz zapewnia znacznie gładszą puchar.

3. Użyj dobrej jakości ziarna kawy. Oczywiście przy użyciu lepszych ziaren kawy zaparzy lepszy smak kawy. Co może nie być aż tak oczywiste jest kawa, która jest lepsza. Istnieją dwa rodzaje kawy na rynku: arabica i robusta . Arabica jest bardziej delikatna, gdy rośnie, ale ogólnie ma znacznie łagodniejsze profil smakowy. Robusta jest znacznie łatwiejsze w uprawie, jak sama nazwa wskazuje, ale zazwyczaj ma ostrzejszy, bardziej cierpki smak. Przy zakupie ziarna kawy, wybierz arabica, a otrzymasz bardziej delikatny napar.

4. Wybierz odpowiednią pieczeń. Czas ziarna są gotowane, lub palone, określa rodzaj pieczeni. Pieczenie wahają się od jasnego do ciemnego - najciemniejsze pieczenie nazywane są hiszpańskim, włoskim, francuskim lub pieczeni. Ciemniejsze pieczeni często mają lekko spalony smak. Rodzaj pieczeni wyboru jest osobiste preferencje. Pamiętaj, że ekspresy do kawy stovetop zaparzyć mocną kawę. Więc jeśli wolisz łagodne kawę, należy wybrać światło dla średniego stopnia smażenia.

5. Użyj świeżej, czystej wody. Nie zaparzyć kawę wodą nie chciał pić. Filtrowana woda i woda źródlana smakuje lepiej niż woda z kranu, i tak będzie się kawy, jeśli ich używać. Korzyścią uboczny stosowania filtrowane lub woda źródlana jest to, że będziesz miał mniej osadów mineralnych gromadząc na swoim stovetop espresso, co ułatwia czyszczenie.

6. Nie pozwól, by gotować. Słuchaj uważnie garnku moka. Kiedy słyszysz dźwięk, bulgotanie, twoja kawa jest zrobione. natychmiast ekspres do kawy stovetop z ognia. Można pozostaw na trzydzieści sekund z ognia, jeśli chcesz każdą ostatnią kroplę, aby go w górnej komorze. Jeśli jednak zostawić garnek na ogniu, Twoja kawa będzie gotować i wziąć na ofiarę, gorzki smak. Jest to najważniejszy etap w zapobieganiu gorzki stovetop espresso.

Dobrym sposobem jest razem, gdy ekspres do kawy stovetop pierwszy raz go użyć, aby dowiedzieć się, jak długo to trwa do warzenia garnek. Gdy wiesz, jak długo to trwa, ustawić timer na trzydzieści sekund krótszy od tego czasu, dzięki czemu można być gotowy, kiedy to zrobić warzenia. Ustawianie czasomierza będzie również uniemożliwić zapominając o swoim kuchenką espresso w ogóle.

To jest to! Jeśli po tych sześciu prostych wskazówek dla podejmowania gładkie pyszne Stovetop espresso, nie można się pomylić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz