wtorek, 28 lutego 2017

porady kawowe

porady kawowe


Mielenie
Najlepszy aromat ma kawa świeżo zmielona. Stopień zmielenia kawy uzależniony jest od sposobu jej przyrządzenia: krótkiemu czasowi parzenia odpowiadają drobno zmielone ziarna (dla espresso 25-30 sekund przy grubości ziarna 0,2 mm), z kolei długiemu czasowi parzenia odpowiadają grubo zmielone ziarna.

Proporcje

Ze względu na intensywność smaku palonych ziaren, kawę rozcieńcza się w wodzie. Uznano, że stężenie roztworu powinno wynosić od 1 do1,5%, czyli jedną łyżeczkę kawy na filiżankę (150ml). Oczywiście nie jest to reguła
i najlepiej jeśli proporcje odmierzymy podług indywidualnych upodobań.

Naczynia

Do przyrządzenia dobrej kawy służą liczne akcesoria obejmujące dzbanki, filtry, kawiarki i ekspresy (przelewowe, ciśnieniowe i mokka). Stosuje się także kafetierki, zaparzacze, ibriki, tygielki i rondle. Choć sposobów na przygotowanie dobrej kawy jest mnóstwo, to uważa się, że tak samo ważny jest sposób jej podania. Do tego służą różnego rodzaju naczynia, najczęściej wykonane z kamionki, szkła lub porcelany.

Woda

Woda powinna być zawsze świeża, nasycona tlenem i bogata w minerały. Dla jakości naparu ma to duże znaczenie, ponieważ zawarte w wodzie sole
i minerały są nośnikami substancji smakowych. Warto pamiętać, że miejsce pochodzenia wody decyduje o olbrzymich różnicach w ich składzie chemicznym.

Przechowywanie
Zielona ziarna kawowca mogą leżakować nawet dwa lata, po zmieleniu kawa nadaje się do spożycia zaledwie przez krótki czas. Wtedy powietrze
i wilgoć szybko zabijają jej aromat i smak. Dlatego po otwarciu opakowania zaleca się przesypanie kawy do szczelnie zamkniętego pojemnika |
i włożenia go do lodówki. W takich warunkach kawa zachowa świeżość przez dwa tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz