poniedziałek, 13 lutego 2017

Jak wybrać Ziarna kawy espresso

Jak wybrać Ziarna kawy espresso


Rynek kawy oferuje szeroki wachlarz wszelkiego pochodzenia ziaren, w każdym stopniu palonej i mielonej. Przy tak wielu opcji do wyboru, w jaki sposób można przejść o wybranie najlepszego fasoli dokonywania espresso?

Najlepiej jest zacząć od podstaw. Cappuccino i latte są wariacje na espresso. Różnią się one tylko w ich stosunku do espresso spienione mleko. Ani wymaga własnego odrębnego rodzaju ziarna.

Niedoświadczony shopper można łatwo nabrać na myśli, że istnieją niezliczone komplety ziaren do wyboru i być wystarczające. Zdarza się, że bez skrupułów sprzedawców ze skorzystania z tej wspólnej mitu więc wydaje się mieć większy zapasów. W rzeczywistości istnieją tylko dwa rodzaje fasoli dostępnych na rynku. Arabica i Robusta

Arabica jest wysokiej fasoli wysokość, wzrosła w 2400 stóp nad dźwignią morza lub wyższym, charakteryzuje się gładkim, ale lekko kwaśnym smaku , Zwykle jest uprawiane w Afryce Wschodniej oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Robusta rośnie w niższych wysokościach południowo-wschodniej Azji, Afryce Środkowej i Ameryce Łacińskiej i ma silniejsze, czasem gorzki smak.

Istnieje wiele metod i opinie na temat najlepszego sposobu prażenia, ale podstawowy proces polega odsłaniając zielone, surowe ziarna kawy na działanie wysokich temperatur, zwykle około 480 stopni Celsjusza, przez siedem do 12 minut. Ciepło zmienia fasolę, manipulując ich naturalną gorycz i kwasowość. Ziarna bardziej gorzkie i mniej kwaśny im dłużej są palone.

Nie ma jednej metody na pieczeń lub mielenia ziaren kawy ekspresowej. W rzeczywistości, do kawy jest zazwyczaj wykonane z mieszanki ziaren o różnych barwach i konsystencji. Nie jest niczym niezwykłym dla różnych obszarów geograficznych do faworyzowania konkretnej mieszanki. Na przykład, w północnych Włoszech, wolą espresso pieczeń w średnim zakresie, a California smakuje skłaniają się ku ciemniejszej, francuskim pieczeni.

Jesteś mało prawdopodobne, aby znaleźć najświeższe ziaren w sklepie spożywczym, i można postawić na to, kiedy się przychodzi do wstępnie zmieloną kawę. Najlepsze co możesz zrobić w takiej sytuacji jest zwrócić szczególną uwagę na datę ważności. Powinieneś mieć więcej szczęścia znalezienie świeże ziarna kawy w domu, zwłaszcza taki, który pieczenie w domu. Oczywiście, będą musieli upiec więcej z najpopularniejszych i najszybciej sprzedającej fasoli częściej, i to jest chyba najbardziej popularna z jakiegoś powodu. Doskonała świeżość pochodzi od szlifowania własnych prostu palonych ziaren bezpośrednio przed parzeniem.

Jakość ziarna są dobrym miejscem do rozpoczęcia, ale bynajmniej nie jest to, że jedynym czynnikiem do rozważenia przy podejmowaniu espresso. Inne rzeczy do przemyślenia jest upływ czasu pomiędzy szlifowania i warzenia, upływ czasu od prażenia, stan wyposażenia i jakości wody. Co sprawia, że ​​najlepsze espresso będzie prawdopodobnie nieskończona debata, ale nieograniczone możliwości ostatecznie sprowadzają się do kwestii preferencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz