sobota, 11 lutego 2017

jakie herbaty sa podawane w restauracjach

jakie herbaty sa podawane w restauracjach


Wielu Amerykanów znaleźć się znacznie korzystających herbata serwowana w chińskich restauracjach. Ponieważ Chiny mają znacznie bogatsze i bardziej aktywną kulturę herbaty niż w Stanach Zjednoczonych, herbat serwowane w chińskich restauracjach można wydają się być kilka wycięć w jakości od tych, które typowe amerykańskie jest używana do picia. Ponadto, ze względów historycznych, większość z głównego nurtu herbaty w Stanach Zjednoczonych pochodzi z brytyjskiej tradycji, koncentrując się na takich czarnych herbat Ceylon, Darjeeling, Assam i Earl Grey. Herbaty podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj bardzo różne, a często stanowią pierwszą ekspozycję niektórych ludzi do stylów i odmian, które są powszechnie spożywane w Chinach i całej Azji Południowo-Wschodniej.

Jakie rodzaje herbaty serwowane są w chińskich restauracjach

Nie ma jednego typu standard herbatą, które serwowane jest w restauracji chińskich; Przeciwnie, wiele różnych odmian, regularnie podawane w tym ustawieniu. W typowych amerykańskich głównego nurtu chińskich restauracji, najczęstsze herbaty serwowane są oolong herbata i jaśmin. Zielona herbata jest niekiedy podawane, jak Pu-erh. Jedna marka herbaty, Dynastia, faktycznie sprzedaje restauracja chińska herbata, która jest mieszanką oolong, jaśminu i zielonej herbaty, odzwierciedlając fuzja różnych stylów herbaty najczęściej podawane w chińskich restauracjach.

kantoński restauracje, takie jak serwująca dim sum (liczne małe naczynia, często z udziałem pierogi serwowane a la carte), a wiele restauracji powszechne w Chinatowns dużych miastach, takich jak Nowy Jork, Filadelfia, San Francisco, często służą Pu-erh herbata lub mieszanka Pu-erh z chryzantemy. W odniesieniu do tego zjawiska, jednej marki herbaty, Foojoy, sprzedaje Chryzantema Pu-erh pod nazwą "Dim Sum Bo Nay herbata".

Wybór oolong, pu-erh, jaśminu i innych herbat

Chociaż niektóre restauracje używasz torebki herbaty, wiele osób wybiera luźne herbaty liściastej, a najlepsze herbaty są ogólnie dostępne tylko w postaci luźnych liści. Jeśli mają szczęście mieszkać w pobliżu specjalistycznych luźnych liści herbaty, sklep lub sklep azjatyckich z dużym wyborem herbat sypkich, może to być dobrym rozwiązaniem. Jednak większość Amerykanów nie mają tego luksusu i musi uciekać się do zakupu od sprzedawcy online. Zakup herbatę w internecie, gdzie nie masz okazję zobaczyć lub poczuć zapach liści, może być nieco przytłaczający, jeśli nie są zaznajomieni z różnych odmian herbaty. Trochę informacji tła może przejść długą drogę w kierunku wiedząc, co kupić.

Oolong czasami pisane "wu długi" jest częściowo utlenione herbaty, pośredni między zielonych i czarnych herbat. Wiele Oolong serwowane w chińskich restauracjach są palone dość silnie, dając im ciemną barwę i aromat palonego. Herbata jaśminowa jest kwiatowym zapachu herbaty, wykonany przez zmieszanie fusów (zazwyczaj zielone lub pouchong herbaty) z kwiatów jaśminu. Ma silny kwiatowy zapach, często opisywany jako perfumy. Chińska zielona herbata jest bardzo zróżnicowane, ale większość z nich jest pan opalane, nadając mu toastier jakość niż japońskich zielonych; niektóre chińska zielona herbata ma łagodny zapach dymu, jak herbata jest pan-wypalane w woks ogrzewanych przez pożary drewnianych. Pu-erh herbata jest post-fermentowana herbata, co oznacza, że ​​często starszych i zwiększa się wraz z wiekiem. Pu-erh ma ziemisty aromat i łagodny smak, który dobrze łączy się z kwiatów chryzantemy

Podsumowując:.

Nie ma jednego rodzaju herbaty, która jest powszechnie podawane w chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych; Jednak oolong, jaśmin, zielona herbata chińska i Pu-erh są wspólne rodzaje, które są podawane z chryzantema Pu-erh jest szczególnie powszechne w kantońskiej restauracji serwujących dim sum. Najlepszym sposobem, aby kupić żadnej z tych herbat jest kupić je w postaci luźnych liści. Dla osób, które nie mogą znaleźć je w lokalnym sklepie, te odmiany herbaty są dostępne w sklepach internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz