sobota, 6 maja 2017

Nauka o kawie Historia

Nauka o kawie Historia


Kawa ma bardzo długą i ciekawą historię pełną tradycji, które uczyniły go do tego, co jest dzisiaj. Kawa jest dziś w wyniku wszystkich tradycji były stosowane od początku 9 wieku. Kielich java pić dziś jest związana w wielu krajach i wielu stuleci.

Skąd Coffee zacząć?

Odkrycie kawy jest dla nas tajemnicą wciąż. Jest jeszcze jedna legenda, która opowiada o arabskiej pasterza zwanego Kaldi który widział jego kozy pobliżu krzewu z kolorowych czerwonych owoców. Postanowił spróbować owoców i był zdumiony, że dał mu energii. Mówi się, że Kaldi powiedział mnichów w zakresie tego, co znalazł i zjedli owoc, aby mogli zatrzymać się modlić przez całą noc. Dzielili się tym odkryciem z innymi mnichami i dlatego istnieje silny związek między kawą a dziś kościół.

można znaleźć wzmianki o kawie w pismach historycznych z 10 wieku i było napisane o regularnie po tym , Mniej więcej w czasie, że Kolumb był wyruszeniem na zwiedzanie świata, kawiarnie były wyświetlane w Konstantynopolu. Doszło do Włoch poprzez handlowców kupiec z Wenecji i tam pierwsza kawiarnia w Europie otwarto w 1645 roku Po tym czasie, można je znaleźć w całej Europie i Anglii i ostatecznie Ameryce. Pod koniec 1600 roku, Anglia miał ponad 3000 sklepów, które pokazuje długowieczności jego popularność. W miarę upływu czasu, w wielu krajach rośnie rozpoczął swój kawy, które doprowadziły do ​​wielu smaków spowodowanych różnych warunków wzrostu. Na całym świecie, kawa stała się częścią kultury w wielu krajach.

Jak parzenie kawy zmieniał się w czasie

Sposób, że kawa jest palona mielona i parzona ciągle się zmienia z upływem czasu. Ziarna zostały pierwotnie rozbijano przy użyciu moździerza i tłuczka, a następnie gotuje się, takie jak nadal odbywa się obecnie w Turcji. Pierwszy parzenia kapanie przyszło około 1800 roku we Francji, który był również przy perkolatorami powstały. Ekspres do kawy próżniowo wyszło około 1840 roku, a ludzie mogą mieć swoje napar z osadem w nim. Pod koniec 19 wieku, można znaleźć ekspresy do kawy w stylu stosując ciśnienie do parzenia napoju. Filtr papierowy został stworzony na początku 1900 przez Melitta Benz. Wraz ze swoją rodziną, uzyskała patent na niego i zaczął firmą rodzinną, która wciąż sprawia, że ​​filtry do dziś.

Ekspres do kawy kroplówka trafiła do amerykańskich domów z ekspresu do kawy pan na początku 1970 roku. Wcześniej, ludzie najczęściej stosowane do ekspresu w domu lub w biurze. To właśnie w ostatnich latach, że dla smakoszy fasoli kawiarnie stały się popularne w USA Starbucks rozpoczęła się w roku 1970 i jest odpowiedzialny za boom, który miał miejsce w 1990 roku. Można znaleźć ponad 16.000 tych sklepach na całym świecie. Zwiększone zainteresowanie sklepami zmienił sposób Amerykanie oglądać kawę i ich oczekiwania co do niego.

Historia Uprawa kawy

Chociaż kawy rosła początkowo tylko na Półwyspie Arabskim, jest obecnie upraw komercyjnych, która rośnie na całym świecie. Rośnie w wielu tropikalnych miejscach, z których wiele jest bardzo ubogie kraje o bardzo małej przemysłu lub rozwoju. Większość z nich jest najczęściej uprawiana w Ameryce Południowej (Brazylia i Kolumbia produkują najwięcej kawy na świecie), Afryka (zwłaszcza w Afryce Wschodniej) i Indonezji. Jest również głównym upraw komercyjnych w krajach takich jak Jamajka, Hawajów, Australii, Indii i Kostaryki. Należy dziwić, że kraje te produkują jedne z najlepszych ziaren na świecie.

Gdzie Kawa jest teraz

Ziarna kawy, które pochodzą z Ameryki Południowej mają łagodny, ale również silny smak. Afrykańskie i arabskie ziarna są bardziej intensywne i mają większą kwasowość. Fasola z Indonezji są znane z ich gładkość, bogactwo i niskiej kwasowości w smaku.

Kawa dotknął wszystkich aspektów społeczeństwa na przestrzeni ostatnich 10 stuleci lub więcej. To jest coś, co łączy wszystkie kraje świata. Kielich pić jutro rano prawdopodobnie z kraju, daleko, daleko i podróżował po świecie w drodze do domu. Gdzie kawa teraz iść? Nikt nie może powiedzieć! Wszyscy wiemy, że jest to coś, wszyscy mamy zamiar nadal korzystać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz