piątek, 5 maja 2017

mieszanki herbat

 mieszanki herbat


Herbata jest w różnych mieszanek, takich jak zielonych, białych i czarnych herbat, a także yerba mate i herbaty oolong - z których wszystkie są kofeiną. Gdy herbata jest wytwarzana każda mieszanka, jednak nie są z innej rośliny. Jakie rośliny herbata pochodzi zależy od lokalizacji, z herbat z Chin i Japonii, pochodzące z jednego krzewu herbacianego i herbat z Indii i Sri Lanki pochodzących z innego. Mieszanki herbaty, oprócz przeciwutleniaczy w mieszaninie, są tworzone w procesie podnoszenia i mieszanie pomiędzy liśćmi. Generalnie, kombinacje pozwalając herbacianych liści więdną, a jeśli są one utlenione tworzyć różne mieszanki.

Zakład, że wszystkie kofeiną herbata pochodzi z to Camellia sinensis, wiecznie zielona roślina, która rośnie w tropikalnych i subtropikalnych klimatach takich jak w Azji wschodniej i południowo, chociaż rośliny herbaty są rzeczywiście uprawiana jako północ w Seattle i Kornwalii. W celu wzrostu, rośliny herbaty trzeba pięćdziesiąt cali deszczu rocznie i kwaśnej glebie. Ponadto, zestaw hodowano w większych wind zmierza do wytworzenia wyższej jakości mieszanki, jak roślina może rozwijać się wolniej. Herbata, które można zobaczyć w torbie lub w luźnej mieszanki, jednak jest odbierane tylko z dwóch najlepszych cali krzaka. Dwa górne cala, nazywana koloru, odrasta co siedem do dziesięciu dni. Jeśli mogą nadal rosło, krzew herbaty w końcu stają się drzewa.

Gatunki Camellia sinensis zależy od miejsca, w którym jest uprawiana. W Chinach, a także w Japonii i na Tajwanie, gatunek drzewa jest C. sinensis sinensis, mniejszy gatunek liści. Assam herbata, mieszanka uprawiane w Indiach i na Sri Lance, jest większa herbata liściasta, że ​​idzie przez gatunki C. sinensis assamica. Generalnie herbat w tym regionie, w tym mieszanek Ceylon i Indian czarnej herbaty Darjeeling, ale tego nie robi. Ponadto, trzeci gatunek można znaleźć w Kambodży, C. sinensis parvifolia, krzewu herbacianego o średnich liściach.

Jak są tworzone oddzielne mieszanki herbaty? Po liście herbaty są zbierane, idą w procesie zwanym utleniania enzymatycznego, który jest ogrzanie zerwanych liści w celu dezaktywacji enzymów w nich. Liście, zanim zostaną utlenione, może być zwiędłe lub suszone. Czarnej herbaty, liście ogrzewa się i suszy się w tym samym czasie. Herbata biała, z drugiej strony, jest nie zwiędły ani utleniona, i pochodną herbaty białej, żółtej herbaty ma ten sam proces, ale pozostawia się możliwość "żółty" lub wieku nieco później. Zielona herbata jest podobna, jak dobrze, tylko zwiędłe liście. herbata oolong, na ogół silniejszy aromatyzowana herbata czarna, ma liście, które są zwiędłe, posiniaczony i częściowo utlenione.

Przy zakupie herbaty, mieszanka nie zawsze jest czysta. Dla lepszego smaku, herbata z obydwu gatunków roślin, jak również różnych mieszanek, miesza się ze sobą na lepsze smaku mieszanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz