sobota, 13 maja 2017

doskonałe kawy za każdym razem

doskonałe kawy za każdym razem


Ziarna kawy tak naprawdę nie są ziarna. Są doły (lub kamienie) z wiśni kawowych, które rosną na drzewach, które są około 20 stóp wysokości w terminie. Zwykle są dwa kamienie w każdej wiśni. Istnieje ponad 10 różnych gatunków roślin kawy, ale bez znacznej większości do kawy, która zbiera się do spożycia, Coffea arabica (około 70%) z Coffea rubusta najbliższych sekund (z pozostałą 30%). Kawa nie jest wyznaczony przez rodzaj fasoli to dlatego, że środowisko rośnie i proces prażenia są bardziej istotne czynniki przy ustalaniu ostatecznego smaku kawy.

drzewa kawy są uprawiane w wielu miejscach w świat i wiele charakterystyczne środowiska. To jest zwykle uprawiane w klimacie umiarkowanym z ustalonym słońca i deszczu oraz w bogatej glebie. Główne regiony produkcji kawy obejmują Brazylia (Bourbon Santos Bahia fasola), Kolumbia (Medellin, Bogocie i Supremo fasola) i Indonezja (Jawa, Sumatra fasola). Inne ważne obszary kawy produkujących m.in. Wietnam, Meksyk, Etiopii, Indii i Gwatemali.

prażenia ziaren kawy uwalnia olejki w fasoli i poprawia ich smak i aromat. Lżejsze pieczenie bywają ostre i gorzkie. Ciemniejsze pieczeni mają bogatszy smak. Ziarna, które zostały smażone zbytnio ma dymu lub spalone smak do nich. Chociaż istnieje wiele poziomów prażenie, istnieje kilka standardowych poziomów pieczone. Od jasnego do ciemnego najczęstsze pieczenie to Amerykanin lub światła pieczeń ze średnio jasnobrązowych fasoli. Pieczeń Miasto lub średnie o średnich brązowych ziaren zaczyna pokazywać olej na ich powierzchni. Francuski lub espresso pieczeń z ciemnobrązowymi fasoli z widocznego oleju. Na pewno są ciemniejsze niż espresso pieczenie pieczeni oraz (ciemny francuski, hiszpański).

Wychodząc z całych palonych ziaren jest najlepszym sposobem na uzyskanie wysokiej jakości kawy. Tak szybko, jak fasola zostały uziemić ich smak zaczyna się zmniejszać. Wiele maszyn zrobi lepiej, jeśli chropowatość grind jest zoptymalizowany do tego urządzenia. Jeśli młynek nie posiada ustawienie, a następnie do szorstkość będziesz miał o, eksperyment z jak długo uruchomić szlifierkę. Drip kawy zrobić najlepiej z porządku (trochę bogatsza od soli kuchennej) lub średnie (oczywiście piasek). Ekspres do kawy mają tendencję do jak dodatkowe Grinds FINE (grubsze niż w proszku). Niedrogi szlifierki ostrze zrobi przyzwoitą pracę na grubszych miele ale młynek zadziorów jest dużo lepszym rozwiązaniem dla drobniejszych miele (jak extra fine).

Są to kluczowe elementy biorąc ziaren kawy od początku aby zakończyć na idealne filiżankę kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz