wtorek, 4 kwietnia 2017

Kofeina w herbacie

Kofeina w herbacie


krzewu herbacianego Camellia sinensis jest jednym z kilku roślin naturalnie zawierających kofeinę pobudzające. Podczas gdy herbata ma wiele korzyści zdrowotnych, ludzie często są zaniepokojeni zawartości kofeiny herbaty dla różnych powodów. Kofeina powoduje uzależnienie i może prowadzić do wystąpienia objawów odstawiennych, jeżeli jego zużycie jest zatrzymał się nagle. Jeśli spożywane przed snem, może przyczyniać się do bezsenności, a także przyczynia się do powstawania lęku. Wiele osób, w tym kobiet w ciąży, zaleca się ograniczyć spożycie kofeiny ze względów medycznych. Inne tego uniknąć ze względów religijnych. Nawet jeśli spożywać kofeiny chętnie, ważne jest, aby wiedzieć o zawartości kofeiny w herbacie i innych napojów jesteś pitnej.

Ile kofeiny jest w herbacie?

ogólnie, herbata ma dużo mniej kofeiny niż kawa, ale zawartość kofeiny waha się w szerokim zakresie od jednej do następnej herbaty. Wiele firm, herbata, a nawet niektóre renomowane podmioty, takie jak US Department of Agriculture, aby błędnych uogólnień na temat zawartości kofeiny szerokich klas herbaty. Jest to powszechne błędne przekonanie, że czarna herbata zawiera więcej kofeiny niż zielone. Jeszcze bardziej niedokładne jest przekonanie, że biała herbata zawiera najmniejszą kofeinę wszystkich herbat.

W rzeczywistości zawartość kofeiny waha więcej spośród poszczególnych herbat niż to robi wśród szerokich kategorii herbat, takich jak czarny, biały, zielony, oolong lub pu-erh. Badania opublikowane w 2005 roku w Journal of Food Science wymieniono między innymi, zawartość kofeiny w 77 różnych herbat. Niepokojąco, najwyższa zawartość kofeiny stwierdzono w białej herbaty. W innym badaniu w 2008 Journal of Analytical Toxicology stwierdzono zawartość kofeiny herbat od 14 do 61 mg na 6 lub 8 uncji porcji, ze " no zaobserwować trend w stężeniu kofeiny z powodu odmiany herbaty ".

Co decyduje o zawartości kofeiny w herbacie?

zastosowanie pąków liściowych (tIPS) znacznie zwiększa zawartość kofeiny w herbacie, a pąki mają więcej kofeiny niż dojrzały odchodzi. Hojicha, japoński prażone zielona herbata, został znaleziony w pierwszym badaniu, o którym mowa powyżej, mają mniej kofeiny niż niektóre bezkofeinowa herbat. Wiele herbaty Oolong praży się również w różnym stopniu i może być niższe w kofeinę, ale także innych palone Oolong może być bardzo wysoka w kofeiny.

Na koniec, a może przede wszystkim, ilość liści i informacja długość czasu, w którym liście są przesiąknięte są zarówno krytyczne pod względem wpływu na zawartość kofeiny. Zarówno przy użyciu więcej liści i moczeniu przez dłuższy czas wzrośnie kofeiny w filiżance herbaty.

Najwięcej ziołowe nie zawierają kofeinę.

Zdecydowana większość ziół herbaty są kofeina darmo. Inne niż Camellia sinensis tylko kilka powszechnie spożywane rośliny zawierają kofeinę. Te rośliny to kawa, yerba mate, a Yaupon ostrokrzew; poza yerba mate, rośliny te rzadko występują jako składniki herbaty ziołowej. Oprócz zwiedzania innych herbat ziołowych, osoby pragnące herbaty podobny napoje kofeiny może chcesz spróbować południowoafrykańskich rooibos i Honeybush dwie rośliny, które są często opisywane jako podobne do herbaty w smaku, świadczeń zdrowotnych i sposób produkcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz