Etiopia
jest ojczyzną kawy. To właśnie w dawnej Abisynii pasterz o imieniu
Kaldi odkrył jej niezwykłe właściwości, a mnich Chadely
przyrządził pierwszy kubek tego specjału. Do dzisiaj Etiopia
pozostaje jedynym krajem, w którym sposobu uprawy kawy nie zmieniono
od tysiąclecia, a jagody kawowca można zbierać z dziko rosnących
krzewów. Z tego powodu wielkie plantacje rodem z Brazylii są w
kraju zjawiskiem nieznanym. Kawę uprawia się tu tradycyjnie,
w małych gospodarstwach, które nie zajmują powierzchni większej od jednego hektara. Z farm położonych w regionach Sidamo i Harrar pochodzą jedne
z najlepszych kaw na świecie. Kawa Sidamo odznacza się owocowo- kwiecistym aromatem, o lekko kwaskowatej nucie, natomiast kawa Harrara ma intensywny smak o ciężkim bukiecie i jagodowym odcieniu.
w małych gospodarstwach, które nie zajmują powierzchni większej od jednego hektara. Z farm położonych w regionach Sidamo i Harrar pochodzą jedne
z najlepszych kaw na świecie. Kawa Sidamo odznacza się owocowo- kwiecistym aromatem, o lekko kwaskowatej nucie, natomiast kawa Harrara ma intensywny smak o ciężkim bukiecie i jagodowym odcieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz