sobota, 26 listopada 2016

kawy etiopii

Etiopia jest ojczyzną kawy. To właśnie w dawnej Abisynii pasterz o imieniu Kaldi odkrył jej niezwykłe właściwości, a mnich Chadely przyrządził pierwszy kubek tego specjału. Do dzisiaj Etiopia pozostaje jedynym krajem, w którym sposobu uprawy kawy nie zmieniono od tysiąclecia, a jagody kawowca można zbierać z dziko rosnących krzewów. Z tego powodu wielkie plantacje rodem z Brazylii są w kraju zjawiskiem nieznanym. Kawę uprawia się tu tradycyjnie,
w małych gospodarstwach, które nie zajmują powierzchni większej od jednego hektara. Z farm położonych w regionach Sidamo i Harrar pochodzą jedne
z najlepszych kaw na świecie. Kawa Sidamo odznacza się owocowo- kwiecistym aromatem, o lekko kwaskowatej nucie, natomiast kawa Harrara ma intensywny smak o ciężkim bukiecie i jagodowym odcieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz