Kawę
do Kenii przywieźli ok. 1900 roku Brytyjczycy. Pomimo tak późnego
startu w uprawie, Kenia po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku
wyniosła młode, rodzime gatunki do rangi najlepszych kaw światowej
czołówki. Sukces kenijskiej kawy wziął się najprawdopodobniej z
wprowadzenia nowoczesnych technologii do procesu produkcji i z
racjonalnych metod jej skupu. Co tydzień, w położonej na południu
kraju Nairobi, urządzane są aukcje, na które ściągają
plantatorzy, by prowadzić ze sobą 'cenowe wojny'. W ten sposób
wyszczególnia się najlepszą kawę, która następnie wchodzi w
obieg światowego handlu. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z
regionów góry Kenia, która odznacza się podwójnym charakterem:
kwaskowatość równoważona jest przez słodki, owocowy smak. Jedną
z najsławniejszych kaw jest Kenia AA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz