wtorek, 29 listopada 2016

kawa kenia

Kawę do Kenii przywieźli ok. 1900 roku Brytyjczycy. Pomimo tak późnego startu w uprawie, Kenia po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku wyniosła młode, rodzime gatunki do rangi najlepszych kaw światowej czołówki. Sukces kenijskiej kawy wziął się najprawdopodobniej z wprowadzenia nowoczesnych technologii do procesu produkcji i z racjonalnych metod jej skupu. Co tydzień, w położonej na południu kraju Nairobi, urządzane są aukcje, na które ściągają plantatorzy, by prowadzić ze sobą 'cenowe wojny'. W ten sposób wyszczególnia się najlepszą kawę, która następnie wchodzi w obieg światowego handlu. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z regionów góry Kenia, która odznacza się podwójnym charakterem: kwaskowatość równoważona jest przez słodki, owocowy smak. Jedną z najsławniejszych kaw jest Kenia AA.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz